Drogerie online a úklidové stroje Drogerie online a úklidové stroje
0 ks produktů za 0 ,-Kč
k pokladně

Jak úspěšně vyčistit nerezový i granitový dřez?

07.09.2020

Čistá kuchyně jednoznačně znamená také dokonale čistý dřez. Ať už je ten váš dřez klasický nerezový, nebo jste vsadili na moderní granitovou variantu, je jasné, že oba dostávají každý den pořádně zabrat. Mytí špinavého nádobí, umývání ovoce a zeleniny, slévání vody z těstovin, nápor horké i studené vody, mastnota i zbytky jídla – to vše se na vzhledu a čistotě jakéhokoli dřezu musí jednoznačně promítnout a někdy i do hloubky podepsat. Jak dřez tedy správně vyčistit, aby nejen zmizely nevzhledné skvrny, neponičili jste jeho povrch a celý byl i hygienicky čistý? Začtěte se do řádků níže a objevte pár tipů, jak docílit dokonalého výsledku.

Nerezový dřez

Nerezový dřez je naprostou klasikou a součástí mnoha domácností. Jeho lesk je ozdobou moderních i klasicky zařízených kuchyní a také jasným důkazem perfektní čistoty. Kov je obecně velmi odolným materiálem, který vydrží ledacos. Nicméně i on má své slabiny, se kterými je potřeba počítat. Nerezový dřez je náchylný nejen k tvorbě skvrn vodního kamene, ale také ke škrábancům a obdobnému narušení povrchu. Nejen, že poškrábaný dřez ztrácí svůj lesk, ale ve vzniklých rýhách se usazují nejrůznější nečistoty a usazeniny. Pokud se chcete tomuto stavu vyvyrovat, dbejte na výběr vhodných čisticích prostředků i správného náčiní. Obloukem se vyhněte všemožným drátěnkám i drsnějším houbičkám. Ideální jsou bavlněné hadříky nebo švédské utěrky. Z prostředků na čištění vybírejte pouze ty, které jsou přímo určené na čištění nerezových povrchů. Ty totiž neobsahují žádná bělidla ani chlor, které jsou pro nerez nevhodné.

 

 

Tip: Chcete, aby se váš nerezový dřez neztrácel svůj lesk a nebyly na něm viditelné stopy od zaschnutých kapiček vody? Utřete dřez do sucha po každém použití. Poslouží vám suchý bavlněný hadřík nebo papírová utěrka.

 

Granitový dřez

I svět kuchyňských dřezů ovládají interiérové trendy. Velice moderní a designově atraktivní záležitostí jsou granitové dřezy, které jsou dnes oblíbeným doplňkem nejedné kuchyně. Nabízí se hned v několika barevných variantách a oproti lesklému nerezu na jejich matném povrchu nezaznamenáte ani otisk prstu natož pak zaschlou kapku vody. Ovšem ani granitový dřez nevydrží všechno a i zde velmi záleží na výběru čističů. Tekuté písky, ředidla, hrubé drátěnky i drsná strana houbičky můžou nenávratně poškodit povrch a postarat se o celkovou nevzhlednost dřezu. Čím ale tyto spolehlivé pomocníky v tomto případě nahradit? O celé kouzlo se postará obyčejný prostředek na mytí nádobí (popřípadě také citronová šťáva a jedlá soda) a jemný, nejlépe bavlněný hadřík nebo ten z mikrovlákna.

 

U obou variant dřezů je jedním z nejdůležitějších faktorů pro zachování kvalit materiálů, kromě již výše zmíněného, pravidelná údržba a také dodržování několika pravidel. Snažte se nenechávat nádobí, zejména pak to špinavé, ve dřezu příliš dlouho – zamezíte "zažrání" špíny a mastnoty hlouběji do struktury povrchu i množení bakterií. Máte-li dřez přímo s odkapávačem, i umyté nádobí se snažte uklidit co nejříve. Stékající voda nezanechá na povrchu mapy a zamezíte i skvrnám od usazenin vodního kamene. A poslední pravidlo – pozor na ostré příbory, které by mohly zbytečně povrch poškrábat.

»zpět do archivu novinek