Drogerie online a úklidové stroje Drogerie online a úklidové stroje
0 ks produktů za 0 ,-Kč
k pokladně

Co je HACCP?

30.08.2021

Říká vám něco zkratka HACCP? Ne, kdepak. Opravdu nejde o zkomolený název bývalého Sovětského svazu. Těhle pár písmenek by mělo být důvěrně známo zejména těm, kteří pracují s potravinami. Pokud do této skupiny právě nepatříte, po našem článku budete zase o něco chytřejší a třeba bohatší o nějaký ten tip na správné uchovávání surovin a potravin. Pro zkušené potravináře nabídneme pár kvalitních produktů, které se ve výrobě či skladu určitě budou hodit! Připravení? Jdeme na to!

Co je HACCP a k čemu slouží?

Nebudeme vás napínat a hrát si na tajemné. Pod zdánlivě nahodilým seskupením písmen se ukrývá zkratka Hazard Analysis and Critical Control Points, což by se dalo přeložit jako "Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů". Tento vznešený název je ve své podstatě bezpečnostním systémem, který vyhodnocuje potencionální hrozby, detekuje slabiny a zavádí potřebná opatření v oblasti skladování, výrobě a distribuci potravin i jednotlivých surovin používaných v potravinářství.

Co je HACCP?

Jednoduše řečeno systém v podstatě hlídá hygienu potravin a zabraňuje tomu, aby nedošlo ke kontaminaci surovin či rovnou distribuci závadných a zdraví nebezpečných potravin a pokrmů. HACCP chrání zdraví každého z nás.

HACCP je dle nařízení Evropského parlamentu kromě potravinářského průmyslu závazná i pro související obory, které nějakým způsobem zasahují do oblasti potravin či pracují se surovinami. Patří mezi ně výrobci obalů, zemědělci, ale i například restauratéři, velké profesionální kuchyně nebo obchodníci s potravinami.

Základní body systému HACCP

Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů pracuje na základě vyhodnocení několika konkrétních bodů. Bez nich by HACCP neodpovídalo požadavkům a stanoveným předpisům. Které body to jsou?

  1. Provedení analýzy nebezpečí (fyzikální, chemické a biologické)
  2. Stanovení kritických kontrolních bodů
  3. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod
  4. Sledování zvládnutého stavu v kritických bodech
  5. Stanovení nápravného opatření pro každý kritický bod
  6. Stanovení ověřovacích postupů
  7. Vypracování dokumentace a vedení záznamů

Spolehlivý partner

Jelikož je dodržování systému HACCP povinné, hodí se vybavit pomocníky, s nimiž bude bezpečná manipulace i skladování potravin naprostá hračka. Hledáte-li opravdu špičkovou kvalitu, doporučujeme sáhnout při výběru po produktech značky VIKAN. Tato dánská firma se specializuje na výrobu a distribuci vybavení pro potravinářský průmysl, a to od praktických věděr vhodných pro skladování surovin i úklid až po příslušenství na samotnou úržbu potravinářských strojů a manipulaci s potravinami. Všechny jejich produkty jsou vyráběné jen z kvalitního a odolného plastu, který vyhovuje těm nejvyšším standardům, a nerezové oceli.

Systém barevného kódování

Prohlédnete-li si nabídku produktů VIKAN, už na první pohled vás jistě zaujme poměrně bohatá a veselá nabídka barevných variant. Překvapivě za tím nestojí boj za příjemnější pracovní prostředí, ale čistě praktické důvody. Slyšeli jste už o systému barevného kódování? Tento systém pracuje s paletou 12 odstínů a je velmi užitečný v rámci zamezení kontaminace jednotlivých surovin, odlišení různých pracovních zón, směn nebo samotných pracovišť. Ve správně nastaveném systému barevného kódování představuje každá barva konkrétní úkon, případně je určená pro práci jen s jednou surovinou

Kvalitní systém barevného kódovaní najdeme velmi často v restauracích, kde riziko nebezpečné kontaminace číhá opravdu téměř na každém kroku. Jako výborný příklad můžeme uvést přípravu a zpracování masa a dalších surovin, kde systém barevného kódování může vypadat například takto:

ČERVENÁsyrové maso
ŽLUTÁ drůbež
MODRÁ ryby a mořské plody
ZELENÁ zelenina a ovoce
BÍLÁ sýry a pečivo
ČERNÁ ostatní

TIP: Určení barev v rámci systému barevného kódování je čistě na vás. Vždy je ale lepší, aby bylo pokud možno intuitivní a snadno zapamatovatelné pro všechny (viz. například zelená pro ovoce a zeleninu, červená pro syrové maso apod.). U některých barev už může být jejich použití předem dané a obecně zakotvené, příkladem je třeba barevné rozlišení úklidových pomůcek.

Šikovní pomocníci

V naší nabídce najdete od této firmy hlavně naběračky a kbelíky s víkem. Ty se bez jakýchkoliv pochyb neztratí v žádné restauraci ani výrobně. Díky naběračkám nedochází k přímému styku se surovinou a rozhodně s jejich pomocí půjde odměřování tekutin i sypkých látek jako po másle. Vybrat si u nás můžete naběračky o objemu 1 litru a 2 litrů.

 

Plastové kbelíky VIKAN jsou dokonale odolné a praktické. Kromě objemu 6 litrů, se mohou pochlubit také závěsem na zeď, velmi nápomocným odměrným systémem a ocelovým držákem. Velkou výhodou je i možnost dokoupení plastového víka v barvě kbelíku, které zamezuje spadnutí nečistot dovnitř. Kyblíky jsou vhodné pro uchovávání sypkých směsí, surovin a tekutin, ale i k úklidu. Svůj potenciál naplní v restauracích, vývařovnách, masokombinátech i výrobě potravin.

 

»zpět do archivu novinek